de geurexpeditie

de geurexpeditie

jun 5, 2017 | ervaren | 1 reactie

Ze arriveren verwachtingsvol en deels onwetend: de deelnemers aan de geurexpeditie. De spanning stijgt als ze horen wat ze te wachten staat. De neuzen worden gesnoten en ze drinken een geurig watertje. Ik brandt een strookje Armeens geurpapier om in de stemming te komen en het atelier in te wijden. Dan vertrekken ze, los van elkaar, gewapend met een instructieboekje met de route en opdrachten om hun eigen geuronderzoek te doen. Ze kijken, ruiken, beschrijven, fotograferen en tekenen.

Het nauwkeurig uitgezette geurspoor loopt langs onkruid, vuilnisbakken, auto’s en uitlaatgassen, een stadspark, het Noordzeekanaal, vogels, peuken, boodschappenluchtjes in het winkelcentrum, ijzeren fietsenstallingen, een Oude Kaasfabriek, de warme bakstenen muur van een restaurant, een koffiehuis, de markt, de worst van de Hema, een sjieke bruidssalon, grachtenwater en cafés met een verschraalde bierlucht.

Als groep komen ze retour. Uitgelaten. Vol met verhalen. Reacties van omstanders die nieuwsgierig waren naar wat ze aan het doen waren. Hun zintuigen zijn helemaal open!

‘Als ik snuif dan doe ik dat graag in stijl.’

In het atelier doen we de reis samen over met een serie hapjes en drankjes die geïnspireerd zijn op de geuren die ze onderweg tegen zijn gekomen, gekoppeld aan smaakassociaties, en wisselen we uit wat ze ontdekt hebben.

 

We beginnen met een tempura van paardenbloemblad met een vadouvanmayonaise: ‘Is dit onkruid?? Wow, wat een smaaksensatie…’. Het bittere van het groene blad combineert mooi met de excentrieke smaak van de volle mayo. Als antwoord op de vuilnisbakgeur presenteer ik een ietwat ontoegankelijk tempésnack met gerookt paprikapoeder en tamari (Japanse sojasaus). Vanwege de fermentatiesmaak, wat een gecontroleerde rottingsproces is, iets dat ook in de vuilnisbak gebeurt. Ook op het menu staan een zwarte olijvenblini met zongedroogde tomaat in olie (de olie en teerassociaties bij de auto’s en uitlaatgassen), een spinaziesalade met dadels en rode ui (ijzer!), Manchego (Spaanse schapenkaas) met koffie en een shot eetbaar rozenparfum, direct op je tong, vanwege de weelderige bruidsjurken.

De verhalen van de deelnemers vermengen zich met de verhalen achter de gerechtjes.

 

Het hoogtepunt is een gifgroen onkruidsoepje gemaakt van regenwater, mét madelief en daarbij een loempiaatje van gerookte kaas, als associatie met al die peuken die in de binnenstad op straat liggen. Iedereen is verrast dat dit ook Alkmaar is. En onder de indruk van hoe geur en smaak met elkaar verbonden zijn. ‘Meestal stop je iets in je mond zonder eraan te ruiken. Nu ben ik er bewuster van dat alles een geur heeft.

Daarom is het opbouwen van een geurgeheugen ook zo belangrijk, zodat je meer mee kunt maken. Ruik dus gerust aan alles wat je tegenkomt.

Als uitsmijter presenteer ik een mooie zwarte cocktail: Black Velvet, gemaakt van bier en Spaanse cava. We proosten met elkaar op een mooie geurervaring!

‘Het is een reis die zorgvuldig opgebouwd wordt en waarbij het verrassingselement groot is. Ik zou niet meteen gevallen zijn voor soep gemaakt van regenwater, maar op deze manier werkt het!

foto’s: Simone van Haaster, Sandra Schouten

1 Reactie

  1. Elisa

    Een verwennerij om verrast te worden met gerechtjes allemaal even bijzonder en met veel aandacht bereidt. Ook de uitleg van hoe het gerechtje in relatie tot de geurreis tot stand is gekomen is bijzonder. Een gezellig avond gehad.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pin It on Pinterest

Share This